Testosteronul și legătura dintre mușchi, femei și bărbați

În acest articol vei citi despre relația hormonului TESTOSTERON cu musculatura ambelor sexe din specia noastră.

Timp de citire: 5 minute

Lectură plăcută!

PROFITĂ DE OFERTA MOTRIC DIN LUNA OCTOMBRIE


Varianta audio a articolului – Nu uita să dai SUBSCRIBE pe MOTRIC TALKS by Adrian Bazavan


Nu vreau mușchi de bărbat

70-75% dintre doamnele și domnișoarele care vin pentru prima oară în sală

Suntem de acord că principala cauză pentru care se întâmplă această confuzie este lipsa educației sportive. Totuși, lipsa acesteia nu este de judecat. În societatea din care facem parte avem multe ramuri educaționale care ne lipsesc, însă eu pot să discut doar despre două, sportivă și alimentară.

Motivul pentru care am ales să scriu acest articol este fix citatul de mai sus. Am avut discuția asta cu aproape fiecare clientă care a călcat ”pragul” antrenamentelor mele.

Printre oameni există această teorie, cum că antrenamentele cu ”fiare” îți fac ”mușchi de bărbat”, iar clasele de aerobic ”te slăbesc și sunt pentru gagici”.

Mai jos îți voi explica de ce antrenamentele cu fiare NU-ȚI fac mușchii de bărbat, iar pentru a înțelege asta, trebuie să explic atât mecanismul creșterii musculare, dar și ce influențe există asupra acestui mecanism.

Cum creștem în masă musculară?

Ne antrenăm.

Dacă ai ieșit vreodată frânt de oboseală din sală și nu ai mai putut să tragi de volan sau să apeși pe pedala de accelerație, află că această senzație apare din cauza faptului că fibrele tale musculare au fost rupte în timpul efortului. Dar asta e și ideea.

Apoi, în timpul odihnei, cu ajutorul alimentației bogate proteic, aceste fibre se refac, se ingroașă și devin mai rezistente – creșterea musculară

Responsabile cu refacerea musculară sunt celulele satelit, care funcționează drept ”celule stem” pentru refacerea musculaturii. Practic, acestea se transformă în celule musculare.

Masa musculară crește daca sinteza proteică musculară depășește descompunerea proteică musculară. Mai pe românește, dacă ai mai multe zile la rând de când te antrenezi și nu consumi destulă proteină, fii sigur că fibrele tale musculare nu vor evolua.

După un antrenament de forță există o fereastră a metabolismului proteic muscular de 24-48 de ore în care odihna și comportamentul tău alimentar vor influența creșterea musculară.

Studiile au aratat că necesarul proteic minim pentru ambele sexe (persoane sănătoase și fără sarcină în derulare) este de 0,75 grame de proteină per kgCORP. Această valoare îți asigură buna funcționare a corpului, zilnic, adică păstrează toate cele 7 tipuri de proteine specifice în limitele sănătății clinice.

Acum că ai o mică imagine asupra procesului de creștere musculară…trebuie să afli care sunt diferențele dintre mușchii de femeie și mușchii de bărbat. Oare dacă trag de fiare prin sală, chiar o să vezi femeile că dezvoltă brate de 40 cm circumferință?

Diferențele hormonale între sexe

Diferențele hormonale dintre sexe dpdv biologic, anatomic și genetic – la oamenii sănătoși clinic

În prezentul articol voi discuta doar despre hormonul numit TESTOSTERON. De ce? Pentru că discuția de astăzi este despre creșterea de masă musculară, iar mii de studii au demonstrat că acesta are un aport URIAȘ în creșterea și dezvoltarea masei musculare.

Ca să fiu scurt, asta ca să vezi că-ți ascult feedback-ul, îți notez mai jos mecanismele prin care testosteronul ajută la creșterea musculară:

  • crește sinteza proteică;
  • inhibă descompunerea proteică;
  • activează celulele satelit (amintite puțin mai sus);
  • stimulează secreția de hormoni de creștere;

Acum că știi și cum testosteronul ajută la creșterea musculară, te rog să privești din nou poza de mai sus și să observi diferențele dintre cantități.

Anatomic, biologic și genetic vorbind, fără absolut nicio referință la considerentele social-politice din 2022, putem concluziona că procesul de creștere al masei musculare este unul mai ușor pentru masculi, datorită surplusului de testosteron.

Aceast proces ”ușurat” este o adaptare pe care evoluția a impus-o tocmai pentru ca specia să-și asigure supraviețuirea. Toate procesele de vânătoare, deplasările în cautarea hranei, asigurarea tribului în fața prădătorilor, au transmis genetic aceste nevoie de adaptare.

În concluzie, procesul de creștere musculară în cazul femeilor este îngreunat de cantitatea scăzută de testosteron, însă asta nu înseamnă că este imposibil. Alimentația proteică, odihna și antrenamentele duc ambele sexe biologice în același loc, însă cu viteze diferite și cu volume fizice adaptate după nevoile speciei.

Așadar, doamnelor și domnisoarelor, intrați în sala de fitness cu mai mult curaj și cu toată curiozitatea:

NU O SĂ FACEȚTI MUȘCHI DE BĂRBAT, DUPĂ CUM AȚI CITIT MAI SUS.

Află mai multe detalii despre serviciile MOTRIC aici!

Pentru a vă readuce aminte mai multe detalii despre proteină și necesarul zilnic, vă recomand:

Pentru studii despre testosteron, estrogen și multe altele asociate sănătății, vă recomand să vă educați și de aici:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/