Secolul gresit pentru a fi FIT

Timp de citire estimativ: 5 minute

Sănătatea este darul cel mai frumos și mai bogat pe care natura știe să-l facă

Michel de Montaigne

Oamenii secolului 21 au ințeles greșit ideea de FITNESS. Noi toți am inteles greșit ce înseamnă să faci sport si de ce îl facem. Totuși, unde ne-am pierdut?

Ce timp minunat pentru a fi în viața…

Nu e ironic cum trăim în secolul vitezei, însă 50% din populația planetei nu poate alerga din cauza obezității? Nu e ironic cum avem ministere ale sănătații, însă ele se ocupă cu tratatul bolilor? Nu e ironic cum trebuie să plătești mai mult pentru a mânca alimente sănătoase?

Totuși, unde ne-am pierdut?

O scurta comparație între nevoi

Atunci…

Încă nu există dovezi clare să ne explice de ce a fost nevoie ca maimuțele să coboare din copaci și astfel să înceapă evoluția către ce suntem azi. Să fi fost de vină clima sau lipsa mâncării? Cercetătorii caută răspunsuri, însă sunt toți de acord cu vedere la un lucru: oamenii se adaptează la noi condiții înconjurătoare.

Supraviețuirea speciei umane a ținut (și încă ține) de adaptarea organismului la tot felul de provocări, fiind singura nevoie reală în acele vremuri.

Corpul uman a dezvoltat mecanisme de adaptare uimitoare, cum ar fi:

  • capacitatea de stoca grăsime pentru a reuși să supraviețuiască in perioadele de înfometare
  • autofagia: capacitatea corupului de a consuma propriile celule pentru a supraviețui
  • reflexul de supracompensație musculară: capacitatea mușchilor de a crește și a deveni mai puternici
  • capacitatea plămânilor și a inimii de a se adapta la efort
  • etc

Toate cele enumerate mai sus au fost uneltele necesare și perfecte pentru a supraviețui în primele încercări ale speciei noastre, atunci când humanoizii erau vânători culegători și hrana era deosebit de greu de procurat, atunci când obezitatea nu exista.

Dar acum…?

Odată cu apariția civilizației cum o cunoașteți azi, a dezvoltării tehnologiei, nevoile oamenilor s-au schimbat, sunt diferite.

În secolul 21 procurarea hranei nu mai este o problemă în țările civilizate, iar ierahia nevoilor este schimbată. Dezvoltarea organismului în vederea supraviețuirii are ca punct central evoluția creierului, nu a aparatului locomotor și al sistemelor cardio vascular și respirator cum era acum sute de mii sau milioane de ani.

Nevoile actuale le putem identifica usor:

  • financiare
  • sociale
  • personale
  • educaționale
  • etc

Așadar, dacă în secolul 21 supraviețuirea omului nu mai depinde de vânătoare și de condiția fizică individuală sau de grup, putem trage concluzia că mencanismele din secțiunea “Atunci” nu mai sunt necesare? Da, putem spune, însă zic să bucurăm că nu au dispărut și încă își găsesc utilitatea.

De ce ai mai vrea să fii Fit în sec. 21 dacă tot nu ai nevoie?

Motivul toxic este SOCIETATEA și SOCIAL MEDIAaici ne-am pierdut

În societatea actuală, odată cu apariția social media, trendurile dictează nevoile unei părți importante ale populației.

CORPUL PERFECT a fost și este dictat de socitate, iar în prezent este la modă să fii fit, indiferent de mijloace. Presiunea socială este enormă pentru toate generațiile actuale, astfel încât oamenii ajung să opteze pentru orice fel de serviciu sau truc, doar ca să arate ca idolii lor sau influencerii lor favoriți.

Dar ce înseamna să fii fit? Ce inseamna FITNESS?

Fitness este cuvântul care descrie starea de bine a corpului. Capacitatea de a-ți desfășura activitățile zilnice și habituale fără a întâmpina dificultăți foarte mari.

STAREA DE BINE

Motivul real pentru care ar trebui să alegem să facem orice formă de mișcare este SĂNĂTATEA.

Să fii sănătos înseamnă să fii FIT.

Nu esti supraponderal sau obez, esti doar adaptat

Odată cu extinderea comerțului la nivel global, hrana nu mai reprezintă o problemă în țările de lumea întâi și a doua. Oamenii nu mai depun eforturi să-și procure hrana, aceasta se găsește pe rafturile supermarketurilor, în restaurante sau livrate direct acasă.

Mâncarea există în cantități infinit mai mari decât acum sute de mii de ani, însă eforturile pentru a face rost de ea sunt infinit mai mici. Totusi, mecanismele de adaptare fizice enumerate mai sus încă există, mai ales cel de depunere a grasimilor, care acum funcționează ușor diferit. Nu mai stochează grasime de rezervă pentru a asigura supraviețuirea până la următorul festin, ci stochează surplusul de mâncare și zahar pe care il consumam cu bunăștiință. ESTI ADAPTAT perioadei în care trăiești!

Fii un inadaptat al secolului 21, fii sănătos

Peste 50% din populația civilizată a planetei este ” adaptată” secolului în care trăim, însă aici apare paradoxul. Populația “adaptată” are calitatea vieții si speranța de viață mai mică decât cei “neadaptați”.

Fii inapaptat și sănătos, fii impotriva vremurilor în care trăiești. Îți lipsește un singur lucru pe care îl făceau strămoșii tăi – MIȘCAREA.

Este evident că nu mai poți vâna mamuți, iar majoritatea cărnii și alimentelor vegetale sunt acum procurate din surse controlate sau crescătorii, însă sportul de recreere s-a dezvoltat enorm, ca urmare a cererii. Așa au apărul sălile de fitness, bazinele de înot, pistele de atletism, terenurile de fotbal (handbal, tenis etc).

Poate că nu mai ai nevoie de prea mult efort ca să supraviețuiești și speranța de viață a crescut infinit față de acum milioane de ani, dar creierul tău și conștiința ta trăiesc tot în corp, iar sportul ajută corpul astfel:

  • endorfinele se eliberează când practicăm exerciții fizice
  • dopamina crește odată cu încrederea în sine, iar tonusul muscular crescut îmbunătățește acest aspect
  • stimulează metabolismul și astfel te simți mai energic
  • secreția de melatonină (hormonul somnului) crește în urma practicării sportului și astfel crește calitatea somului
  • masa musculară crescută și tonusul muscular post-efort, impreună cu sistemele cardiovascular și respirator antrenate îți vor susține activitățile zilnice și habituale fără apariția oboselii, durerilor de spate sau alte neplaceri
  • s.a.m.d

Alege să trăiești, nu doar să supraviețuiești. Alege să fii MOTRIC!