Metabolismul tău: un dialog constant între creier și organism

Am metabolismul leneș

Absolut toată lumea care începe sala pe 3 ianuarie

A trecut mult de când nu am mai scris. A trecut o vara, însă nimic nu s-a schimbat. Metabolismele tot ”leneșe” sunt. Mâncarea sănătoasă tot scumpă e, iar România tot fără educație sportivă și alimentară a rămas.

Haideți să ne lămurim cu LENEA asta metabolică.

Ce este metabolismul?

Simplu, metabolismul este reprezentat de totalitatea proceselor chimice care se desfășoară în corpul tău pentru a te păstra viu, conștient și gata pentru a-ți desfășura viața.

Metabolismul este împărțit în două procese distincte:

  • Catabolism: procesul de digerare a proteinelor, carbohidraților și grasimilor în aminoacizi, glucoză și acizi grasi – toate acestea fiind necesare pentru energie și refacerea organismului
  • Anabolism: procesul prin care organismul se reface și reconstruiește din nutrienții digerați

Componentele metabolismului

  1. Metabolismul bazal este reprezentat de cantitatea de energie cosumată de totalitatea proceselor ce întrețin viața și păstrează homeostazia pe timpul unei unități de timp (vom folosi 24 de ore) dacă subiectul ar sta în repaus, fără activități intense și la o temperatură de 20-22 de grade. Exemple de procese: circulația sanguină, termoreglarea, menținerea musculaturii, respiratia ș.a.m.d. Rata metabolică bazală este între 1200-1600 kcal/24 de ore la bărbați și 1200-1400 de kcal/24 ore la femei (persoane sănătoase clinic).
  2. Energia consumată în digestie și absorbție: pentru a digera alimentele pe care le băgăm în gură, consumăm între 250-400 kcal pe zi.
  3. Metabolismul habitual este fix acea energie pe care simți că nu o mai ai la prânz, după jumătate de zi de munca. Metabolismul habitual reprezintă numărul de calorii de care îl consumi în perioada activă a zilei, la muncă sau când mergi până la anaf sau îți faci plimbarea de seară cu animalul favorit. În funcție de job-ul pe care îl ai și cât de activ ești într-o zi de muncă, metabolismul habitual poate fi între 500 kcal și 1000+ kcal. De exemplu, poți lucra de acasă sau poți lucra pe șantier. Evident, consumul de energie este diferit.
  4. Energia consumată în timpul unui antrenament (dacă este cazul): reprezintă caloriile arse în timpul unui antrenament. Media unui antrenament este de 400 kcal.

Acum vă avem o vedere de ansamblu, haide să vedem cum funcționează metabolismul. Voi prezenta două situații și răspunsul va fi sub forma unui dialog între creier și restul corpului.

Metabolismul leneș

Situația 1: Orice ai face pare că te îngrași sau nu slabești.

Înainte să treci la dialog, te rog să ții minte că NICIODATĂ nu trebuie să mănânci sub metabolismul tău bazal.

Creierul: Organismule, ce tot vrei să faci de mănânci atat de puțin?

Organismul: Vocea asta din capul nostru îmi spune că vrea să scape de grăsime, că simte că nu arată bine.

C: Și asta e soluția vocii? Nu cred că știe că o să mă impotrivesc deciziei asteia, bănuiesc…

O: Și cum o să faci asta?

C: Eh, haide, că nu e prima oară când facem asta, organismule!

O: Știi bine că uit repede, dar îmi și aduc aminte rapid. Mai spune-mi o data cum facem.

C: Atunci când tu nu primești mâncarea necesară cât să-ți menții funcțiile vitale și să-ți desfășori activitatea…eu sunt nevoit să-ți comand să încetinești metabolismul și să faci rezerve sub formă de grăsime pentru a supraviețui.

O: Da-da, acum imi aduc aminte. Dar care este limita de jos a procesului astuia și ce altceva am de făcut pentru a-mi face treaba, totuși.

C: Limita este la – (minus) 400-500 kcal sub metabolismul bazal + cel habitual și pe lângă rezervele pe care le faci, că vocea asta din cap tot n-o să-ți dea de mâncare, am să te rog să încerci să îi dai semnale subtile până înțelege că nu e ok.

O: Ce semnale?

C: Poți să-i pui câteva coșuri pe față, să-i scazi calitatea pielii, să îi dai câteva palpitații poate chiar și câteva amețeli…

O: Atât?

C: Aa, îi mai aduc eu aminte din când în când cât de obosită e vocea și o să o fac și puțin irascibilă, iar apoi îi facem împreună pofta de dulce. Ti-ai adus aminte de data trecută, nu?

O: Oh, da. Hai la treabă!

Dialogul de mai sus este ceea ce specialiștii numesc ”STARVATION MODE” și reprezintă decizia corpului de a stoca nutrienții sub formă de depozite pentru a supraviețui acestei perioade. Acest mod de infometare este cauzat de o alimentație sub nevoile METABOLISMULUI BAZAL

Metabolismul rapid

Situația 2: Ai văzut că nu funcționează cu înfometarea și ai ales să faci sport, te duci la sală de 2 ori pe săptămână și o zi alergi în parc.

C: În sfârșit a luat o decizie bună!

O: Bună crezi tu! Ce facem acum, creierule? Vocea asta nu prea știe ce vrea!

C: Norocul nostru e că știm noi!

O: Știm?

C: O, doamne, organismule…

O: …

C: Hai la o mică recapitulare. Ai de schimbat câteva lucruri acum, organismule!

O: Să îi transmit vocii senzația de foame stridentă?

C: Exact! dar nu orice foame. Te ajut eu să fie specific. Îi facem pofta de carne sau leguminoase, de cereale, de cartofi, de salate…

O: și de fructe?! Am nevoie de vitaminele și mineralele din ele, că prea m-a privat de ele…

C: Începi să-ți aduci aminte, vad. Da, de fructe și de nuci. Mai apoi mai avem nevoie de ceva.

O: Spune-mi!

C: Am nevoie ca în momentul în care foamea își face efectul și începi să primești nutrienți să începi să mărești masa musculară pentru a aprindeeee metabolismul.

O: Ahaaa, iar prin mușchii nou câștigați o să-i transmitem și faptul că are o condiție fizică mai bună și așa se va antrena mai tare la sală. Astfel o să ardem și surplus de grasime pe care îl tot urăște vocea,

C: Exact. Acum că mânăncă fix cât are nevoie, chiar la limita de -500 kcal o să consumăm din surplusul de grasime la antrenamente și chiar în activitățile zilnice.

O: we rock!

C: no-no, we fire!

Puțin mai optimist al doilea dialog, nu? Așa îți apar poftele, așa se întoarce apetitul. Toate aceste lucruri sunt semnale pe care corpul ți le transmite, trebuie doar să le asculți. Al doilea dialog descrie mecanismul prin care organismul tău acelerează metabolismul odată cu creșterea musculară. Masa musculară este unul dintre cei mai importați ”arzători” de calorii (18-20% din calorii/24h), împreună cu creierul (20%).

fii MOTRIC!

Mai multe articole utile