Ce este celulita?

Timp de citire estimativ: 6 minute

Este oare celulita problema secolului XXI in randul femeilor, dar nu exclus si in randul barbatilor?

Ideea despre a scrie acest articol mi-a venit in urma conversatiei cu una dintre clientele mele, care voia sa aleaga servicii de masaj anticelulitic pentru a scapa de vesnicele gaurele de la nivelul coapselor si a fesierilor. I-am explicat ei si mi se pare un subiect numai bun pentru primul meu articol pe noul site.

Pentru a intelege informatia cat mai corect, aleg o abordare segmentata. Asadar:

Cum arata pielea?

Sunt sigur ca va aduceti aminte din informatiile invatate la liceu, ca pielea are trei straturi: epiderma( stratul protector care nu lasa bacteriile si apa sa patrunda) , derma( stratul in care sunt localizate radacinile firelor de par, venele, arterele si capilarele) si hipoderma (stratul unde se gasesc celulele grase (adipocitele), vene, artere si capilare)

Ce este tesutul adipos?

Un conglomerat de celule grase numite si adipocite care au mai multe roluri:

  • stocarea surplusului de grasime din corp
  • secretarea si eliberarea unor hormoni care regleaza apetitul, satietatea, inflamatia, tensiunea, rezistenta la insulina s.a.m.d

Ce sunt septurile fibroase?

Acestea sunt benzi fibroase care leaga epiderma de muschi, mai exact de invelisul muscular. Benzile confera stabilitate si elasticitate structurilor pielii.

Exista un tip de diferentiere, in functie de sex, a acestor benzi fibroase. Dupa cum vedeti in poza de mai jos, femeile prezinta septuri drepte si perpendiculare, iar barbatii prezinta forme romboide, incrucisate. Acest detaliu ereditar ofera un beneficiu in plus barbatilor, structura aceasta fiind mai rezistenta in economia apritiei celulitei.

Cum apare celulita?

Ai citit mai sus despre aceste benzi fibroase. Intre doua benzi se formeaza o camera unde se regasesc un numar x de celule grase.

Odata cu acumularea de grasime in aceste celule, ele cresc in volum si forteaza derma si epiderma in sus, formandu-se denivelari la nivelul pielii. Locurile unde benzile fibroase se insera pe epiderma raman fixe, acolo aparand acele gauri inestetice.

Celulita se poate agrava

Dupa cum ai citit, in interiorul pielii exista vase de sange. Odata cu acumularea de grasime, implicit marirea celulelor grase, aceste vase de sange sunt strangulate, iar vascularizatia in zona respectiva inceteaza, ducand la inflamatia si moartea celulelor respective. Acestea devin tesut fibros si astfel se formeaza acei noduli care se simt la palpare.

Cum putem stopa evolutia si minimiza senzatia vizuala de coaja de portocala?

Din pacate, celulita este consecinta dereglarilor hormonale cauzate de ingrasare si lipsa unui echilibru alimentar.

Principalii hormoni care duc la ingrasare sunt insulina si leptina.

Insulina este hormonul secretat de pancreas care are rol in controlul glicemiei prin transportul surplusului de zahar la ficat, unde acesta converteste surplusul de glucoza in trigliceride care apoi sunt depozitate in celulele grase.

Leptina este secretata chiar de celulele grase si are rol in controlul apetitului si al senzatiei de satietate.

Cea mai la indemana rezolvare este stoparea consumului de alimente bogate in zahar (sucurui, siropuri, patiserie, cofetarie, fainoase procesate etc).

In caz contrar se vor intampla urmatoarele:

  • insulina va lua zaharul si il va directiona spre ficat
  • ficatul va forma trigliceride din surplusul de zahar
  • trigliceridele vor fi stocate in celulele grase
  • celulele grase isi vor mari volumul si va aparea celulila
  • continuitatea cresterii volumului va strangula vasele de sange
  • celulele grase vor muri si se vor transforma in structuri fibroase palpabile
  • Functionarea defectuoasa a celulelor grase va duce la dereglari in secretia de leptina
  • lipsa leptinei duce la mancatul incontrolabil si implicit la ingrasare

Alte tratamente cunoscute

In prezent, cea mai promovata rezolvare este distrugerea septurilor fibroase. Exista multiple metode:

  • terapie cu caldura
  • terapie prin curenti electrici
  • terapie cu sunet
  • masaje anticelulitice
  • sau distrugerea lor chirurgical sau cu ajutorul laserului

ATENTIE!

Nu exista studii care sa adune destule dovezi stiintifice ca vreuna din terapiile de mai sus functioneaza sau are rezultate pe termen lung.

Concluzii:

  • celulita apare din cauza dereglarilor metabolice
  • acumularea de grasime in celulele grase este motorul aparitiei celulitei
  • alimentele bogate in zahar sunt principalul motiv al ingrasarii
  • nu exista dovezi stiintifice ca tratamentele alterative sportului functioneaza
  • nu exista dovezi stiintifice ca poti scapa definitiv de celulita printr-o anumita practica

Nota personala: fiecare persoana in parte are caracteristici unice atunci cand vorbim despre indicele de masa corporala (subponderal, normoponderal sau supraponderal), deci nu putem sustine anumite standarde de greutate ideale unde celulita nu ar mai exista sau ar disparea. Exista posibilitatea ca celulita sa nu dispara niciodata sau sa dispara foarte usor. Sfatul meu este urmatorul: acceptati-va si cautati sa evoluati tot timpul fara a va gandi la tiparele sociale de frumusete. Practicati orice forma de miscare si educati-va alimentar pentru a fi sanatosi

La finalul lunii septembrie se formeaza o noua grupa #MOTRIC. Daca ceea ce scriu iti spune ca sunt omul potrivit sa te ajute sa #fiimotric, apasa pe butonul de mai jos si inscrie-te pentru viitoarea grupa.

#weareallmotric